Miera nezamestnanosti vzrástla v okrese nad 23 percent

19.02.2009 Kežmarok

Kežmarok 19. februára (TASR) - Miera nezamestnanosti dosiahla v okrese Kežmarok v závere januára 23,25 percenta, čo je v porovnaní s decembrom minulého roka nárast o takmer 1,5 percenta (21,78 %).
Tamojší úrad práce eviduje 6702 uchádzačov o zamestnanie, z toho disponibilných je 6098. \"Najpočetnejšiu skupinu tvoria dlhodobo nezamestnaní s nižším stupňom vzdelania, \" povedala pre TASR Eleonóra Levická z oddelenia informačných a sprostredkovateľských služieb.
S nárastom nezamestnanosti ubúda v regióne voľných pracovných miest. \"Kým vlani sme mohli ponúknuť 65 až 70 voľných pozícií, v súčasnosti ich je 13. Najviac voľných miest je zatiaľ v gastronómii, kde zamestnávatelia hľadajú čašníkov, ale aj pomocnú silu do kuchyne. V zozname je ešte miesto všeobecnej účtovníčky a pár robotníckych profesií, napríklad vyučených murárov, \" priblížila štruktúru ponuky Levická.
Úrad hľadá nové možnosti, komunikuje so zamestnávateľmi. Pripravuje spoločné stretnutie, na ktorom pracovníčky odprezentujú zástupcom firiem aktuálne možnosti v súvislosti s balíčkom protikrízových opatrení.
Hromadné prepúšťanie v okrese Kežmarok neevidujú. Pod nárast nezamestnanosti sa však dosť výrazne podpisuje návrat najmä mladých ľudí, ktorí pracovali doposiaľ v zahraničí. \"Väčší príliv sme zaznamenali už vlani v októbri. Vrátili sa ľudia, ktorí pracovali v krajinách Európskej únie najmä v oblasti gastronómie. Dvaja prišli až zo Spojených štátov amerických, \" priblížila situáciu Levická. Dodala, že vlani sa vrátilo spoza hraníc 176 ľudí, v januári tohto roka už 43.
V okrese Poprad dosiahla miera evidovaných nezamestnaných k 31. januáru 8,14 percenta. Absolútny počet uchádzačov o zamestnanie bol 5503 a tamojší úrad práce evidoval v závere januára 132 voľných pracovných miest. V okrese Levoča predstavovala miera nezamestnaných k rovnakému dátumu 13,76 percenta, počet voľných pracovných miest 46 a uchádzačov o prácu 2298.
 

Vyberte región